C1 Tranzytowa

Saturday, Feb 24th

Wizy | Tymczasowo | Wizy pobytowe | C1 Tranzyt

C1 Tranzytowa


Wiza tranzytowa jest wydawana osobom poróżującym przez terytorium USA w drodze do innego kraju, niektórym urzędnikom ONZ (C2), pasażerom statków wycieczkowych i załogom frachtowców lub samolotów w drodze do innych portów albo ich zmiennikom wchodzącym na pokład w porcie amerykańskim. Osoby rozpoczynające pracę w amerykańskim porcie (morskim lub lotniczym) oprócz wizy C1 potrzebują również wizę D1. Wiza C1 jest wydawana na okres do 29 dni.


Economy Class Zdjęcie: Ben Wynn


Kto może uzyskać wizę C1


  • Osoby podróżujące przez terytorium USA, ale których miejscem docelowym jest inny kraj;
  • Członkowie załóg okrętów i samolotów podróżujący do portu, w którym wejdą na pokład (gdzie rozpoczną pracę lub kontrakt jako członkowie załogi, muszą dodatkowo posiadać wiże D1 - albo kombinację C1/D1);
  • Schodzący na ląd pasażerowie statków wycieczkowych i prywatnych jachtów zawijających na krótko do portu w USA;

Wymagania


Osoba ubiegająca się o wizę C1 musi wykazać, że jej zamiarem jest tylko przejazd przez terytorium USA w drodze do innego kraju, albo że jest członkiem załogi samolotu lub okrętu i będzie podróżować z jednego portu do innego, i że opuści USA ustalonym rejsem.
Osoba udająca się do innego kraju przez terytorium Stanów Zjednoczonych musi mieć bilet do portu docelowego i stosowne zezwolenia na wjazd do tego kraju ZANIM wiza tranzytowa może być wydana: wizę, paszport, itp. Musi być w stanie udokumentować, że na pewno wjedzie do kraju docelowego i nie pozostanie na terytorium USA z konieczności. Musi też mieć wystarczające fundusze na podróż.


Proces


Prawie wszystkie wizy tymczasowe i imigracyjne wymagają interview w konsulacie lub w ambasadzie USA i dotyczy to również wizy C1. Pozostałe wymagania są podobne jak w przypadku wszystkich innych wiz tymczasowych.
Większość konsulatów przyjmuje zgłoszenia telefonicznie i wyznacza datę interview – spotkania z konsulem na rozmowę kwalifikacyjną. Wcześniej pocztą należy dostarczyć wypełnione formularze DS-156 i DS-157, oraz kopię paszportu ważnego co najmniej 6 miesięcy od daty planowanego powrotu z USA.
Jeżeli jesteś członkiem załogi samolotu lub okrętu, załącz pismo od pracodawcy z wyjaśnieniem dlaczego jest ci potrzebna wiza tranzytowa.


Dokumentacja


  • Formularz DS-160 - Aplikacja o Wizę Nieimigracyjną;
  • Pismo wyjaśniające powód starania się o wizę tranzytową - trasa przejazdu, konieczność wynikająca z połączeń międzynarodowych, etc.;
  • Pismo od pracodawcy wyjaśniające konieczność uzyskania wizy tranzytowej jeśli jesteś członkiem załogi samolotu lub okrętu;
  • Paszport ważny co najmniej 6 miesięcy poza planowaną datę powrotu z USA;
  • Zdjęcie bez nakrycia głowy (chyba że jesteś takiego wyznania, które wymaga nakrycia) na jasnym tle, z przodu, przesyłane elektronicznie razem z formularzem DS-160;

Uwaga: konsul może zawsze zażądać dodatkowej dokumentacji, podobnie jak w przypadku każdej innej wizy nieimigracyjnej czy imigracyjnej.


Podsumowanie


Wiza C1 nie uprawnia w zasadzie do niczego poza prawem przejazdu przez terytorium USA z punktu A do punktu B, lub do bardzo krótkiego pobytu (do 29 dni). Nie jest wydawana dla zwiedzenia kraju i teoretycznie nie powinno się na niej nawet odwiedzać krewnych ani znajomych. Pasażerowie statków wycieczkowych mogą zejść na ląd, odbyć krótkie wycieczki po mieście, pójść na zakupy (oczywiście, jak najbardziej), oglądać miasto, itd., ale przepisy mówią, że do zwiedzania potrzebna jest wiza B2. Wiza C1 zezwalająca na wyjście do miasta np. w porcie Los Angeles, powinna także zezwalać na odbycie krótkiej wycieczki autokarem do Las Vegas, ale nie jest to całkiem legalne, bo podróż ma być przez terytorium USA, a nie tam i spowrotem. Opis wizy C1 na oficjalnej stronie Departamentu Stanu stwierdza: „If the traveler seeks layover privileges for purposes other than for transit through the United States, such as to visit friends or for sightseeing, the applicant will have to qualify for the type of visa required for that purpose, such as B-2 visa”.


R  E  K  L  A  M  A

Web Analytics