NATO Pracownicy NATO

Saturday, Feb 24th

Wizy | Tymczasowo | Wizy pobytowe | Pracownicy NATO

NATO Pracownicy NATO


Wizy NATO-wskie są wydawane pracownikom i osobom oddelegowanym przez władze kraju członkowskiego i pełniącym funkcje w North Atlantic Treaty Organization. Wiza NATO-wska uprawnia do podróżowania po kraju i do wyjazdów z USA i powrotów bez żadnych ograniczeń, a sama wiza jest ważna bezterminowo, dopóki pełni on obowiązki wynikające z zatrudnienia w międzynarodowej organizacji a on sam jest uznawany przez Departament Stanu.


Główna siedziba NATO Zdjęcie: ErinAKirkCuomo


Chociaż sam przedstawiciel nie ma prawa do pracy w USA poza pracą w NATO, przebywająca z nim najbliższa rodzina może uzyskać pozwolenie na legalną pracę. Dzieci lub małżonkowie mogą też studiować bez konieczności zmiany statusu na F1. Przedstawiciel może uzyskać wizy NATO7 dla przybywającego wraz z nim personelu i obsługi.


Kto może uzyskać wizę NATO1


  • Główni przedstawiciele krajów członkowskich oddelegowani do pełnienia oficjalnych obowiązków w NATO;
  • Najbliższa rodzina przedstawiciela na wizie NATO1: żona lub mąż oraz nieżonate/niezamężne dzieci w dowolnym wieku, normalnie mieszkające z rodziną;

Kto może uzyskać wizę NATO2


  • Inni, niżsi rangą przedstawiciele krajów członkowskich oddelegowani do pełnienia oficjalnych obowiązków w NATO lub w agencjach bezpośrednio podlegających zarządowi NATO;
  • Doradcy lub eksperci towarzyszący oficjalnej delegacji NATO;
  • Oficerowie i wojskowi wchodzący w skład międzynarodowych sił NATO;
  • Najbliższa rodzina osoby na wizie NATO2: żona lub mąż oraz nieżonate/niezamężne dzieci w dowolnym wieku, normalnie mieszkające z rodziną;

Kto może uzyskać wizę NATO3


  • Pracownicy cywilni i urzędnicy towarzyszący przedstawicielom krajów członkowskich NATO;
  • Najbliższa rodzina osoby na wizie NATO3: żona lub mąż oraz nieżonate/niezamężne dzieci w dowolnym wieku, normalnie mieszkające z rodziną;

Kto może uzyskać wizę NATO4


  • Inny cudzoziemcy klasyfikowani jako urzędnicy NATO;
  • Najbliższa rodzina osoby na wizie NATO4: żona lub mąż oraz nieżonate/niezamężne dzieci w dowolnym wieku, normalnie mieszkające z rodziną;

Kto może uzyskać wizę NATO5


  • Osoby klasyfikowane jako eksperci NATO;
  • Najbliższa rodzina NATO5: żona lub mąż oraz nieżonate/niezamężne dzieci w dowolnym wieku, normalnie mieszkające z rodziną;

Kto może uzyskać wizę NATO6


  • Inni cywilni pracownicy NATO;
  • Najbliższa rodzina osoby na wizie NATO6: żona lub mąż oraz nieżonate/niezamężne dzieci w dowolnym wieku, normalnie mieszkające z rodziną;

Uwaga: Wiza NATO6 umożliwia staranie się o zieloną kartę.


Kto może uzyskać wizę NATO7


  • Pracownicy domowi i inny personel pomocniczy osób na wizach NATO1, 2, 3, 4, 5 i 6;
  • Najbliższa rodzina osoby na wizie NATO7: żona lub mąż oraz nieżonate/niezamężne dzieci w dowolnym wieku, normalnie mieszkające z rodziną;

Uwaga: Większość członków sił zbrojnych NATO podróżujących do USA oficjalnie lub pełniących służbę w kwaterach NATO w USA, jest zwolnionych z konieczności posiadania wizy, a nawet paszportu, muszą jednak posiadać legitymacje wojskowe i rozkazy NATO. Osoby podróżujące na takim statusie najczęściej wjeżdżają do USA na pokładach samolotów lub okrętów wojennych. Takie jednostki nie lądują na cywilnych lotniskach ani nie zawijają do cywilnych portów. Ich miejscem docelowym w USA są przeważnie bazy wojskowe albo wydzielone sekcje portów i lotnisk.


Wymagania


Osoba ubiegająca się o wizę NATO-wską musi być pracownikiem lub funkcjonariuszem cywilnym organizacji albo oficerem sił zbrojnych NATO. Osoby ubiegające się o wizę w kategorii NATO są zwolnione z opłat wizowych i zdarza się bardzo rzadko, aby konsul zażądał osobistego interview. Nie są też od nich (i od osób ubiegających się o wizy A i G) pobierane odciski palców.
Osoba będąca pracownikiem lub przedstawicielem NATO, ale udająca się do USA w celach innych niż oficjalne - na przykład w interesach albo turystycznie - nie może otrzymać wizy NATO i powinna się starać o wizę właściwą dla celu wyjazdu (B1 - biznesowa, albo B2 - turystyczna, itd.).


Proces


Prawie wszystkie wizy tymczasowe i imigracyjne wymagają interview w konsulacie lub w ambasadzie USA -wyjątkiem są zawsze wizy A i prawie zawsze wizy typu G i NATO, ale konsul może zażądać osobistego stawienia się na interview (prawie nie do pomyślenia). W praktyce jednak raczej nigdy się to nie zdarza, a już całkiem nie dotyczy wysokich urzędników NATO. Dyplomaci (A1) i pracownicy ambasad i konsulatów (A2), delegaci i pracownicy organizacji międzynarodowych (G) oraz pracownicy i oficerowie NATO są zwolnieni z opłat wizowych.


Dokumentacja


  • Formularz DS-160 - Aplikacja o Wizę Nieimigracyjną, wersja elektroniczna składana przez internet;
  • Formularz 1648 - wszystkie osoby składające podanie o zmianę statusu na wizę G w USA oraz o przedłużenie wizy A i NATO, wersja elektroniczna składana przez internet - zamiast formularza DS-160;
  • Paszport ważny co najmniej 6 miesięcy poza planowaną datę powrotu z USA;
  • Zdjęcie bez nakrycia głowy (chyba że jesteś takiego wyznania, które wymaga nakrycia) na jasnym tle, z przodu, przesyłane elektronicznie razem z formularzem DS-160;
  • Nota rządowa lub skierowanie (rozkaz dowództwa) - pisemne potwierdzenie oficjalnego statusu osoby ubiegającej się wizę wydane przez wysyłającą agencję rządową lub władze NATO.

Podsumowanie


Wiza NATO-wska pozwala na nieograniczone podróżowanie po kraju, wjazdy i wyjazdy, a członkom rodziny pozwala na pełne i legalne zatrudnienie (wymagane jest wcześniejsze uzyskanie zezwolenia na pracę) lub na naukę i studiowanie bez konieczności starania się oddzielnie o status studenta (F1). Umożliwia też zabranie ze sobą pewnej ilości pracowników domowych, kierowców czy personelu pomocniczego na wizach NATO7.


R  E  K  L  A  M  A

Web Analytics